Dromen van een blauwe zone

#

Over De Veltstroom

De Veltstroom is een nieuw gezondheidscentrum in Coevorden waar huisartsen, medisch specialisten, apothekers en paramedici samenwerken aan de gezonde regio.

De samenwerkende praktijken in De Veltstroom willen de gezondheid in de regio verbeteren zodat inwoners langer leven en meer kwaliteit van leven ervaren. Dat doen zij door het traditionele onderscheid tussen huisartsen en medische specialisten te doorbreken en anders te gaan samenwerken onder één dak.

 

Wij zien

Wij zien dat de mensen in Zuidoost Drenthe minder gezond zijn, meer chronische ziekten hebben en korter leven dan in de andere provincies van Nederland. Wij zien ook dat onze werkdruk toeneemt en dat jonge huisartsen en medisch specialisten aarzelen om zich in onze regio te vestigen.

Wij geloven

Wij geloven dat het mogelijk is om deze situatie te veranderen door de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Wij geloven dat dit alleen kan als we hier als gemeenschap samen voor gaan staan: inwoners, gemeente, huisartsen, medisch specialisten en andere zorgprofessionals.

Wij willen

Wij willen de gezondheid in onze regio verbeteren zodat inwoners langer leven en meer kwaliteit van leven ervaren. Ook willen wij de zorg anders organiseren zodat vestiging in onze regio aantrekkelijk wordt voor jonge huisartsen en medisch specialisten.
Wij willen de gezondheidsverschillen in de regio Zuidoost Drenthe opheffen en een zogenaamde ‘blue zone’ creëren: een gebied waar mensen gemiddeld langer leven in goede gezondheid zonder medicijnen of invaliditeit.

Wij doen

Wij doen dit door de traditionele scheiding tussen huisarts en medisch specialist te vervangen door een nieuwe manier van werken. Door ons perspectief te wijzigen en onderdeel te worden van de gemeenschap. Door samen met de inwoners te onderzoeken hoe we de zorg het beste kunnen inrichten. Door een community te creëren waarbij wij makkelijk bij elkaar binnenlopen en elkaar zien, horen en kennen.

Wij beloven

Wij beloven ons in te zetten voor een betere gezondheid en een langer leven voor mensen in onze regio. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door de juiste zorg te bieden tegen lagere kosten en een prettig werkklimaat te realiseren voor onszelf en voor jonge huisartsen en medisch specialisten.

Wij helpen

Wij helpen zo de inwoners in onze regio bij vragen over hun gezondheid en hun leven. Wij zijn in de buurt en bieden alle zorg die nodig is: van preventie, onderzoek en het stellen van een diagnose tot behandeling en begeleiding.

Dromen van een blauwe zone

Lees meer over een blauwe zone

De naam


Anja Eggen

assistente huisartsenpraktijk Meander

 

Voor de naamgeving van het nieuwe gezondheidscentrum was een prijsvraag uitgeschreven onder de medewerkers van de huisartsenpraktijken en de Saxenburgh Groep.

Anja Eggen, assistente bij huisartsenpraktijk Meander, heeft de naam De Veltstroom bedacht. "Velt is afgeleid van Suydevelt en verwijst naar de oorsprong van dit gebied rondom Coevorden. De naam refereert ook aan het waterschap dat deze locatie heeft gebouwd. Stromen staat voor alle gezondheidsdisciplines die bij elkaar komen onder één dak én voor het water dat langs het gebouw stroomt."

Velt is afgeleid van Suydevelt en verwijst naar de oorsprong dit gebied rondom Coevorden.